Klussen

Klus details
Plaats een klus
Login
Ervaringen

Gevraagd

Geplaatst op: Donderdag 26 mei 2016

Vrijwilligers voor Deventer Oefenprogramma Thuiswonenden

Houdt u van wandelen in de natuur? Draagt u graag bij aan het welzijn van een thuiswonenden met geheugenproblemen of dementie? Zet u dan in als vrijwilliger bij DOET!

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ondersteuning kunnen bieden tijdens de wandelingen van DOET. DOET is een leefstijlprogramma gericht op bewegen en voeding voor mensen met geheugenproblemen of dementie.

Bent u geïnteresseerd om de natuur in te gaan en deze doelgroep te ondersteunen? Heeft u vragen?
Mail dan naar: beweegprogrammaDOET@zorggroepsolis.nl of bel naar Cliëntbemiddeling 0570-698298.

Waar: landgoed Nieuwe Rande
Wanneer: juni tot en met eind september
Dag: dinsdag
Tijden: 10.30 – 11.30 (groep 1) en 11.30 – 12.30 (groep 2), of beide groepen


DOET bestaat uit drie beweegmomenten per week, namelijk wandelingen door de natuur van stichting IJssellandschap, beweegoefeningen in een zaal en een oefenprogramma voor thuis.

DOET heeft als doel meer beweging te stimuleren onder thuiswonende ouderen met geheugenproblemen/dementie. Juist voor deze doelgroep is bewegen erg belangrijk. Naast de positieve effecten op de gezondheid (betere fitheid, minder hart- en vaatproblematiek, sterkere botten), traint men door te bewegen ook de hersenen en daarmee het geheugen. Dubbele winst! Door deze positieve gevolgen kan deze groep mogelijk langer veilig en zelfstandig thuis wonen.

De wandelingen worden begeleid door een fysiotherapeut en een gids die verhalen verteld over de natuur. Tijdens de wandelingen worden er ook oefeningen gedaan. Als vrijwilliger bied je op verschillende manieren hulp. Te denken valt aan hulp met de rollator over modderige delen, steun bieden tijdens balansoefeningen of extra uitleg geven wanneer oefeningen niet goed begrepen worden. Daarnaast is het voor de deelnemers uiteraard ook gezellig als er vrijwilligers meelopen.

Op www.zorggroepsolis.nl/doet vindt u informatie over DOET 2015. In 2016 breiden we het programma uit met adviezen over goede voeding.

Deel deze klus

Aanmelden


Inloggen
Will schiet te hulp

Will schiet te hulp

Eind deze zomer meldt een mevrouw zich bij het sociaal team op advies van haar huisarts. Langdurige overbelasting als mantelzorger voor haar partner is een oorzaak van stressklachten en verminderde inzet op haar werk. Met weer tot gevolg dat ze onzeker is over het behoud van haar baan in de toekomst. Mevrouw weet niet goed hoe het patroon te doorbreken en weer het gevoel te krijgen rust en lucht te hebben in haar leven.

Overbelaste mantelzorgers

De taak van mantelzorger is een zware en valt niet zomaar weg te nemen. Samen met mevrouw heb ik gekeken wat we tegenover deze zware taak kunnen zetten om haar het gevoel te geven weer overzicht te krijgen. Want wanneer er spanning is kan je deze spanning weg nemen, maar als dit niet lukt is ontspanning er tegenover zetten ook een goede optie. Zo kan je eventueel weer balans creëren.

Will helpt

Met toestemming van mevrouw heb ik Jantina gevraagd om mee te denken in deze casus. Mevrouw kwam al jaren niet meer toe aan haar huis op orde houden en had een aantal zaken in huis die ze graag op wilde pakken. Elke keer dat ze er nu mee geconfronteerd werd kreeg ze alleen maar meer stress. Samen met Jantina ben ik nogmaals op huisbezoek geweest om de vraag helder te krijgen. Mevrouw wilde graag haar administratie op orde en ze wilde graag enkele klussen in en om het huis opgepakt hebben. Jantina heeft hiervoor twee geweldige vrijwilligers bereid gevonden die mevrouw wel wilden helpen hierbij. Twee aanpakkers die hopelijk via deze weg wat rust en ontspanning kunnen creëren waardoor het emmertje wat minder vol komt te zitten.

Hulp leren accepteren

In het begin geeft mevrouw aan het nog wel lastig te vinden om de hulp te accepteren en de tijd vrij te maken om de vrijwilligers wegwijs te maken. Voor haar een goede leeroefening om ook anderen te leren vertrouwen en hulp aan te nemen. Ze is zo gewend het allemaal zelf te moeten doen! 

MenuOntdek nu de zorgwijzer